torsdag 20 september 2012

Myren



När du kliver ur bilen hamnar du alldeles intill det gamla torpet. Nedanför ligger myren. Känner du doften? Det är skvattram som luktar så. Gå ned i tallskogen. Där finns lite blåbär, lite lingon och så hjortron. Har du smakat hjortron förut? De är lika nyttiga som apelsiner och har t.o.m. mer C-vitamin i sig. De håller bra i skafferiet också, så de användes mycket förr att göra sylt av. Kanske torparna som bodde här överlevde vintern tack vare hjortronen?

Vem bor på myren? Det är vitmossor som bygger upp själva myren. De växer i stora lösa kuddar på marken. De är oftast gröna men de finns i många andra färger också, från gult till brunt. Ovanpå växer rosling, tranbär och renlav. Här finns gott om trollsländor på sommaren. I amerikasjön tror man att kan det finnas en liten skalbagge som heter dykarbagge. Den är väldigt ovanlig och svår att få syn på, men ser ut som ett litet svart päron med en gul rand över nacken.

I myrmarken bryts ingenting ner helt. Bakterier och svampar trivs inte i det näringsfattiga vattnet. Därför kan de inte bryta ner döda växter och djur lika bra som på andra platser i naturen. I stället bevaras materialet, som i en stor konservburk. Även vitmossorna bevaras i myrvattnet. Det betyder att varje skott av vitmossa dör nedtill men fortsätter att växa i den övre änden. Den döda delen av skottet står kvar under mossmattan och pressas långsamt as ihop av de övre lagren. De understa lagren av mossa har tryckts ihop så länge och så hårt att de har bildat torv.

Även sådant som har fallit ned i myrens vatten kan konserveras. I myrar hittar man ibland saker, och även kroppar av människor, från äldre tider.

För mycket länge sedan såg människor myrmarker och sjöar som ställen där man kunde få kontakt med andar och gudar. Då offrades vackra saker till gudarna i myrarnas vatten. Det är dessa saker som kan finnas kvar än i dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar