torsdag 19 januari 2012

På vandring - en livsstil

Höstens friska och fuktiga luft smeker mjukt mot kinden, en mild susning i tallkronorna överröstar för en stund den dånande tystnaden i skogen, och svagt - nästan som en fråga - smyger den sig på: en sötaktig doft av myr. Barrmattan fjädrar lätt under skorna.

Jag är på vandring längs Bergslagsleden som går från Malingsbo-Klotenområdet och vidare söderut genom hela Örebro län. En av de många vandringsleder i Sverige som har rustats upp eller ställts i ordning på senare år. För vandring har blivit en folkrörelse. Enligt SCB vandrar 30 % av svenskarna i skog och mark vid fler än 20 tillfällen per år.

Gå för livet
Och fler behöver komma ut och gå! Du som aldrig har hittat den motionsform som passar dig, pröva att helt enkelt resa dig upp och gå en bit. Studier visar att fysisk inaktivitet hos svenska medborgare kan kosta samhället så mycket som 6 miljarder kronor om året. Andra studier uttrycker det annorlunda: bara under ett enda år har ungefär 6700 svenskar dött för att de har motionerat för lite.

Att vandra är ett mjukt sätt att träna sin kropp. När man springer belastas leder och ligament med en tyngd som är ungefär 5 gånger ens kroppsvikt, medan gång bara belastar kroppen med 1-1,5 gånger kroppsvikten. Den enda utrustning man behöver är ett par bekväma skor.


Gå som alltid förr
Kanske är gång också det mest ursprungliga sättet att använda den mänskliga kroppen, något som har följt med oss sedan vår arts uppkomst. Beskrivningar av san-folket, ett nomadiserande folk i Kalahariöknen, berättar att just detta är vad de gör allra mest. De vandrar i grupper, pratar, skämtar och skrattar. I deras fall är det för att söka föda i markerna; i vår del av världen är det nog något annat vi söker.

Pilgrimsvandringar har blivit allt vanligare i Sverige. Flera har en religiös tanke bakom, men det finns även organiserade vandringar som handlar om kontemplation utan koppling till en speciell religion. Men de flesta har rötter i en kristen tradition och går t.ex. längs Klosterleden från Krokek utanför Norrköping till Birgittaklostret i Vadstena. (Klosterleden ansluter också till en gammal pilgrimsväg till Nidaros - Trondheim - i Norge, via Bergslagsleden upp till Ludvika och där ifrån vidare längs den medeltida Romboleden.)


Gå nu
Så ge dig ut och gå! Lyssna en stund på den dånande tystnaden, känn skogens dofter och använd din kropp till det den är skapad för.

1 kommentar:

  1. Hej! Sökte på vandrare som livsstil eftersom jag delar dina tankar men inte riktigt är någon långvandrare. Än...Men jag har nyligen läst en bok som heter "Vild" och som handlar om en kvinna som gick 200 mil på 100 dagar den sk Pacific Crest-leden i USA. Blev så inspirerad och tänkte att det faktiskt är dags att gå ut och gå...långt. Och inte som prestation utan för att det är just det som min kropp kan bäst, att röra på sig, att gå. Tack för din text! Jag har en blogg som heter Mitt himmelska namn är Li - om du vill kan du läsa vad jag skrivit. Hälsningar Lena

    SvaraRadera